Datum: 11.10.2023 / Športne aktivnosti / zagorje - Posodobljeno: 11.10.2023

REŠEVALNI PSI

V našem društvu peljemo že dolgoletno tradicijo humanitarnega služenja. Leta 2015 je Enota reševalnih psov Zagorje praznovala 20. obletnico obstoja in se je v ta namen preimenovala v Enoto reševalnih psov Zasavje (krajše ERPZ), saj smo med našimi vrstami zaznali porast članov iz vseh treh zasavskih občin. Enota je članica slovenske krovne organizacije reševalnih psov Društvo enota reševalnih psov Slovenije, letno pa pomagamo organizirati tudi več izpitov in preizkušenj na državnem in mednarodnem nivoju. Prvoten namen enot reševalnih psov pa je reševanje ljudi v stiski, za kar so usposobljeni tudi trije vodniki reševalnih psov, 8 vodnikov pa je še pripravnikov.

Vodnik reševalnega psa lahko postane:
– vsaka polnoletna oseba, ki ima željo po delu s psom neglede na vreme,
– se rad giblje v naravi,
– je pripravljen žrtvovati svoj čas,
– rad dela v skupini,
– upošteva navodila vodje ali inštruktorja,
– je kondicijsko pripravljen.

Vodnik mora opraviti še tečaj in izpite, ki jih vsako leto organizira Komisija za reševalne pse pri Kinološki zvezi Slovenije. Po opravljenem tečaju vodnik osvoji znanja iz poglavij:
– prva pomoč ponesrečencu
– prva veterinarska pomoč
– nevarnosti v ruševini
– nevarnosti v gorah in ob plazovih
– orientacija in topografija
– vrvna tehnika
– uporaba sistema zvez za komunikacijo ZA-RE

In pa kot radi poudarimo vodniki: REŠEVANJE NI HOBI, JE NAČIN ŽIVLJENJA!

Kinološko društvo Zagorje

Tea Humer Kreft

O organizaciji

KD Zagorje ponuja izobraževanje in usposabljanje novih lastnikov psov, da se lažje prilagodijo na nov način življenja, širjenje zavesti o odgovornem lastništvu psov, pomoč in še veliko več.

Več o organizaciji

Kinološko društvo Zagorje stoji na idilični lokaciji v obujemu zagorskega ribnika in okoliških hribov v Ravenski vasi v Zagorju ob Savi. Ponaša se s tremi poligoni, ki so primerni za delo s psi, glavni – največji, pa je opremljen tudi z reflektorji, ki v dnevih, ko tema prehiti naše delo, služijo svojemu namenu. Zaradi tega lahko po želji treninge izvajamo tudi v času, ko so zaključene vsakodnevne aktivnosti in treningi na poligonu.

Društvo šteje okrog 100 članov, starih in mladih, ki se udeležujejo tečajev, so aktivni v različnih kinoloških disciplinah, ki jih društvo nudi, pomagajo pri delovnih akcijah, organizacijah dogodkov in produktivnih sestankih in se seveda veselijo in utrjujejo svoje vezi ob piknikih in zabavah.

Na prvem mestu pri nas pa so seveda psi. Zato je namen našega društva:
– izobraževanje in usposabljanje novih lastnikov psov, da se lažje prilagodijo na nov način življenja,
– širjenje zavesti o odgovornem lastništvu psov,
– medsebojno povezovanje,
– pomoč pri pojavu težav in podpora,
– usposabljanje in razvoj inštruktorjev vseh kinoloških disciplin za čimbolj kvalitetno delo,
– skrb za razvoj Kinološkega društva Zagorje,
– skrb za uspešnost članov v vseh kinoloških disciplinah,
– spodbujanje sodelovanja in druženje med člani in drugimi sorodnimi organizacijami,
– izvajanje različnih projektov na področju življenja s psom,
– nadzor nad prostoživečimi psi in pomoč pri iskanju novih domov zanje.

Zgodovina našega društva sega 40 let nazaj, ko so prvi zagorski kinologi sodelovali v vrstah trboveljskega kinološkega društva. Ker se je njihovo število v Trbovljah večalo, se je posledično izoblikovala zavest o pomenu kinologije in obstoju lastnega društva v Zagorju, o čemer so leta 1975 začeli tudi resno razmišljati.

Ustanovni občni zbor se je zgodil v mesecu maju 1976. 11 let kasneje je februarsko neurje pridelalo zemeljski plaz, ki je pod seboj pokopal kar nekaj hiš in v enem dnevu izničil tudi večletno delo pristašev kinologije. Poligon in tedanje poslopje je bilo uničeno. Vendar ne volja do dela s psi.

 

Fotogalerija

Ostale aktivnosti organizacije