Datum: 11.10.2023 / Športne aktivnosti / zagorje - Posodobljeno: 11.10.2023

AGILITY

Agility je rekreacija in zabava, tekmovanje in druženje. Agility je idealna aktivnost za človeka in psa, je veselje do gibanja in tesnega stika s psom.

Se zabavate ob tekanju in igranju s psom? Če ste odgovorili pritrdilno, je lahko agility odlična rekreacija in zabava za oba.
Skozi igro in z drugimi oblikami nagrajevanja, psa učimo pravilnega premagovanja posameznih ovir, ki jih kasneje sestavljamo v bolj ali manj težke kombinacije. Psa lahko usmerjamo z vidnimi in slišnimi znaki, zato je za uspešno sodelovanje pomembna dobra navezava in komunikacija med vodnikom in psom.

Kdaj lahko začnem?
Z učenjem agilityja lahko pričnete že pri starosti nekaj mesecev, vendar mora biti učenje in zahtevnost vaj prilagojena starosti psa, predvsem višina ovir, ki jih sme premagovati.

Kaj morava s psom že znati, da se priključiva tečaju?
Pomembno je, da se pes rad igra in na sploh rad sodeluje z vodnikom, saj delo poteka brez povodcev in ovratnic. V program se lahko vključite tokoj po zaključenem tečaju pasjih uric. V začetnem tečaju agilityja boste utrdili in pridobili vso potrebno znanje in se dodatno naučili komunikacije ter
sodelovanja s psom.

Kdaj lahko začnem tekmovati?
Pes sme tekmovati po dopolnjeni starosti 15 mesecev. Sicer pa takrat, ko oba z vodnikom dosežeta zadovoljivo znanje pri premagovanju vseh ovir.

Tekmovanja
Tekmovanje poteka v treh višinskih kategorijah, glede na plečno višino psa:
S (small): za pse s plečno višino manjšo od 35 cm
M (medium): za pse s plečno višino 35 cm ali več, vendar manj kot 43 cm
L (large): za pse s plečno višino 43 cm ali več

In dveh razredih (Agility – vključuje ovire s kontaktnimi conami , Jumping – brez ovir s kontaktnimi conami), ki se delita na tri težavnostne nivoje:

Agility 1 – (A1) / Jumping 1 (J1) za pse, ki še niso prejeli diplome Agility;
Agility 2 – (A2) / Jumping 2 – (J2) za pse, ki so že prejeli diplomo Agility;
Agility 3 – (A3) / Jumping 3 – (J3) za pse, ki so se na tekmovanjih v nivoju A2 trikrat uvrstili brez napak oziroma kazenskih točk med tri najbolje uvrščene pse.

Sodnik postavi določeno zaporedje ovir in določi čas, v katerem morata vodnik in pes premagati stezo (parkur), kar najhitreje in pravilno. Ovire, ki jih pri tem lahko uporabi so:

– višinske ovire – skakalnice
– viadukt
– skok v daljavo
– obroč ali guma
– slalom
– togi tunel
– ohlapni tunel
– most
– gugalnica
– palisada

Sekcija Agility v Zagorju deluje že več kot 20 let, v tem času, pa so naši tekmovalci dosegli zavidljive rezultate.

Kinološko društvo Zagorje

Tea Humer Kreft

O organizaciji

KD Zagorje ponuja izobraževanje in usposabljanje novih lastnikov psov, da se lažje prilagodijo na nov način življenja, širjenje zavesti o odgovornem lastništvu psov, pomoč in še veliko več.

Več o organizaciji

Kinološko društvo Zagorje stoji na idilični lokaciji v obujemu zagorskega ribnika in okoliških hribov v Ravenski vasi v Zagorju ob Savi. Ponaša se s tremi poligoni, ki so primerni za delo s psi, glavni – največji, pa je opremljen tudi z reflektorji, ki v dnevih, ko tema prehiti naše delo, služijo svojemu namenu. Zaradi tega lahko po želji treninge izvajamo tudi v času, ko so zaključene vsakodnevne aktivnosti in treningi na poligonu.

Društvo šteje okrog 100 članov, starih in mladih, ki se udeležujejo tečajev, so aktivni v različnih kinoloških disciplinah, ki jih društvo nudi, pomagajo pri delovnih akcijah, organizacijah dogodkov in produktivnih sestankih in se seveda veselijo in utrjujejo svoje vezi ob piknikih in zabavah.

Na prvem mestu pri nas pa so seveda psi. Zato je namen našega društva:
– izobraževanje in usposabljanje novih lastnikov psov, da se lažje prilagodijo na nov način življenja,
– širjenje zavesti o odgovornem lastništvu psov,
– medsebojno povezovanje,
– pomoč pri pojavu težav in podpora,
– usposabljanje in razvoj inštruktorjev vseh kinoloških disciplin za čimbolj kvalitetno delo,
– skrb za razvoj Kinološkega društva Zagorje,
– skrb za uspešnost članov v vseh kinoloških disciplinah,
– spodbujanje sodelovanja in druženje med člani in drugimi sorodnimi organizacijami,
– izvajanje različnih projektov na področju življenja s psom,
– nadzor nad prostoživečimi psi in pomoč pri iskanju novih domov zanje.

Zgodovina našega društva sega 40 let nazaj, ko so prvi zagorski kinologi sodelovali v vrstah trboveljskega kinološkega društva. Ker se je njihovo število v Trbovljah večalo, se je posledično izoblikovala zavest o pomenu kinologije in obstoju lastnega društva v Zagorju, o čemer so leta 1975 začeli tudi resno razmišljati.

Ustanovni občni zbor se je zgodil v mesecu maju 1976. 11 let kasneje je februarsko neurje pridelalo zemeljski plaz, ki je pod seboj pokopal kar nekaj hiš in v enem dnevu izničil tudi večletno delo pristašev kinologije. Poligon in tedanje poslopje je bilo uničeno. Vendar ne volja do dela s psi.

 

Fotogalerija

Ostale aktivnosti organizacije