Datum: 25.09.2023 / Športne aktivnosti / zagorje - Posodobljeno: 11.10.2023

TRIKCI

ZAKAJ TRIKCI?
• Preživljanje kvalitetnega in hkrati zabavnega časa s tvojim psom
• Izboljšajo odnos med vama s psom
• Hranjenje iz roke – psu si pomemben samo ti
• Psa učijo stabilizacije in samokontrole
• Pes se nauči razmišljati s svojo glavo
• Izboljšanje fizičnih zmogljivosti tvojega psa
• Ti postaneš potrpežljiv/a in vztrajen/a
• Pes postane bolj odziven, priden in vesel

Razlogov za trikce je ogromno, zgoraj je naštetih le nekaj najbolj očitnih.
Psi si želijo komunikacije z nami, saj so tako kot mi, “krdelne živali” in jim je, tako kot nam, komunikacija s svojimi dragimi zelo pomembna. Repko točno ve, kdaj se odpravljam na pot, kdaj ni moj dan ali pa, da zbiram motivacijo za njegov zadnji sprehod v mrzlem deževnem večeru. Prav tako pozna besedi “tuš” ali “veterinar” in se v odziv skrije v svojo posteljo, kjer se stlači v kot in se še zrine pod odejico češ, “mene ni”. Vsi ti primeri orisujejo komunikacijo med psom in vodnikom v našem življenju. In ker je treba v življenju vse negovati, kar želimo, da ostane in se razvija, moramo negovati tudi našo komunikacijo s psom.
In trikci so odličen način, izmed mnogih, kako negovati in razvijati komunikacijo ter krepiti vez med vodnikom in psom s ponavljanjem in trudom. Krepijo se samozavest psa, zaupanje vodniku in medsebojno spoštovanje.
Če si že kdaj potoval/a ali pa si srečal/a kakšnega tujca, ki ga je zanimala pot do določenega kraja, potem veš, kako z mahanjem in mimiko lahko odgovoriš osebi, ki ne govori tvojega jezika. S tem, ko si uspešen/a pri svojem trudu, da bi tujcu razložil/a kam in kako, si navdan/a z zadovoljstvom in se nekako povežeš s to osebo. Isti učinek dobiš pri učenju pasjih trikcev.
Učenje trikcev nudi več kot le zabavanje prijateljev, ko vam je dolgčas in si želite popestritve ozračja. Učenje trikcev ti pokaže, kako tvoj kuža razmišlja, da se mu lahko prilagodiš z načinom, kako mu boš pokazal kaj želiš od njega. Zaupanje in timsko delo, ki ga razvijeta s pomočjo trikcev, vama bo služil in nudil oporo do konca vajine skupne poti.
V društvu smo na idejo izvajanja trikcev prišli že pred časom, zato smo se z letošnjim letom odločili, da tečaj trikcev obnovimo in obudimo, saj je zanimanje zanj veliko. Dvakrat-letno organizirano tekmovanje trikcev, bo dalo možnost najboljšemu in najbolj izvirnemu Trikec paru, da se izkaže in dobi zaslužen Trikec pokal. (Ne)stroga komisija bo ocenjevala najboljšo koreografijo in najbolj izvirno zgodbo, ki stoji za predstavitvijo.
Trikci pa se bomo predstavljali in se zabavali tudi na različnih prireditvah, obiskovali šole, vrtce in domove starejših za simpatične predstavitve dela s psi. Naš cilj je, da širimo spoznanje, da pes ni “le pes”, ampak da je to zelo pametna duša, ki si, tako kot mi, želi zanimivega in zabavnega življenja ob svojem vodniku.
Naša želja je, da bi Trikci tvorili skupino, kjer bi širili to zavest predvsem pa kjer se imamo luštno s psi in kjer nam nikoli ne zmanka idej za nove trikce.

Kinološko društvo Zagorje

Tea Humer Kreft

O organizaciji

KD Zagorje ponuja izobraževanje in usposabljanje novih lastnikov psov, da se lažje prilagodijo na nov način življenja, širjenje zavesti o odgovornem lastništvu psov, pomoč in še veliko več.

Več o organizaciji

Kinološko društvo Zagorje stoji na idilični lokaciji v obujemu zagorskega ribnika in okoliških hribov v Ravenski vasi v Zagorju ob Savi. Ponaša se s tremi poligoni, ki so primerni za delo s psi, glavni – največji, pa je opremljen tudi z reflektorji, ki v dnevih, ko tema prehiti naše delo, služijo svojemu namenu. Zaradi tega lahko po želji treninge izvajamo tudi v času, ko so zaključene vsakodnevne aktivnosti in treningi na poligonu.

Društvo šteje okrog 100 članov, starih in mladih, ki se udeležujejo tečajev, so aktivni v različnih kinoloških disciplinah, ki jih društvo nudi, pomagajo pri delovnih akcijah, organizacijah dogodkov in produktivnih sestankih in se seveda veselijo in utrjujejo svoje vezi ob piknikih in zabavah.

Na prvem mestu pri nas pa so seveda psi. Zato je namen našega društva:
– izobraževanje in usposabljanje novih lastnikov psov, da se lažje prilagodijo na nov način življenja,
– širjenje zavesti o odgovornem lastništvu psov,
– medsebojno povezovanje,
– pomoč pri pojavu težav in podpora,
– usposabljanje in razvoj inštruktorjev vseh kinoloških disciplin za čimbolj kvalitetno delo,
– skrb za razvoj Kinološkega društva Zagorje,
– skrb za uspešnost članov v vseh kinoloških disciplinah,
– spodbujanje sodelovanja in druženje med člani in drugimi sorodnimi organizacijami,
– izvajanje različnih projektov na področju življenja s psom,
– nadzor nad prostoživečimi psi in pomoč pri iskanju novih domov zanje.

Zgodovina našega društva sega 40 let nazaj, ko so prvi zagorski kinologi sodelovali v vrstah trboveljskega kinološkega društva. Ker se je njihovo število v Trbovljah večalo, se je posledično izoblikovala zavest o pomenu kinologije in obstoju lastnega društva v Zagorju, o čemer so leta 1975 začeli tudi resno razmišljati.

Ustanovni občni zbor se je zgodil v mesecu maju 1976. 11 let kasneje je februarsko neurje pridelalo zemeljski plaz, ki je pod seboj pokopal kar nekaj hiš in v enem dnevu izničil tudi večletno delo pristašev kinologije. Poligon in tedanje poslopje je bilo uničeno. Vendar ne volja do dela s psi.

 

Fotogalerija

Ostale aktivnosti organizacije